Avustralya Bağımsız Kalifiye göçmenlik vizesi (sub 189)

Avustralya Bağımsız Kalifiye göçmenlik vizesi (sub 189)

Avustralya kalifiye göçmelik vizesi sub 189
Avustralya bağımsız kalifiye göçmenlik vizesi için kalifiye meslekler listesini kontrol etmeyi unutmayın.

En çok tercih edilen vize türü Kalifiye Göçmenlik Vizesidir. Avustralya ekonomisi için ihtiyaç duyulan eleman açığını karşılamak için her yıl uygulanan ve yenilenen programı ile göçmen alımı yapılmaktadır. Bu program dahilinde size ve ailenize (eşiniz ve çocuklarınız) SÜREKLİ OTURUM İZNİ (PERMANENT RESIDENCY) verilir.

2022-2023 Dönemi Kalifiye Göçmenlik programı, pandemi sonrası Avustralya’nın ekonomik olarak toparlanmasını hızlandırmak amacıyla 160.000 kişiye çıkarılarak tasarlanmıştır. Avustralya Göçmenlik Bakanlığı’nın 2022-2023 dönemi için ilan ettiği göçmenlik kotalarının detaylarını incelemek için link’e tıklayabilirsiniz.

İlk olarak verilen sürekli oturum izni 5 yıllıktır. İstenilen koşulları yerine getiren göçmenler belirlenmiş sürenin bitiminde isterlerse Avustralya vatandaşı olmak için başvuruda bulunabilirler.

SÜREKLİ OTURUM HAKKI AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Sürekli oturum izni alan kişi Avustralya’da ömür  boyu yaşama ve çalışma hakkı kazanır. Ülkeye istediğini zaman giriş-çıkış yapma hakkına sahip olur.
  • Sürekli oturum izni alan kişi silahlı kuvvetler ve kamu görevleri haricinde, Avustralya vatandaşlarının sahip olduğu bütün çalışma ve iş kurma haklarına sahip olur. İstediği sendikaya katılabilir.
  • Sürekli oturum izni alan kişi istediği kursa katılabilir, almak istediği eğitimi alabilir. Aynı zamanda Sürekli oturum iznine sahip olan kişilere sunulan özel eğitim kredisinden faydalanabilirsiniz.
  • Sürekli oturum izni alan kişi devletin sunmuş olduğu ücretsiz sağlık hizmetlerinden ilk andan itibaren yararlanabilir.
  • Sürekli oturum izni alan kişinin Avustralya’da doğan bebeği direkt Avustralya vatandaşı olabilmektedir.
  • Sürekli oturum izni alan kişi, bu izni alıp 2 yıl Avustralya’da yaşadıktan sonra bütün sosyal sigorta yardımlarından, işsizlik maaşından yararlanabilir.

Kalifiye Göçmen Olarak Başvurabilme Kriterleri

“Kalifiye Göçmen” vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişilerin sahip olması istenilen 4 önemli kriter bulunmaktadır:

1. Avustralya hükümetinin oluşturduğu puanlama sisteminde , belirtilen BARAJ PUAN seviyesine ulaşmak.

2. Güncel olarak yayımlanan Kalifiye Meslekler Listesi’nde yer alan bir mesleğe sahip olmak.

3. Belirtilmiş düzeyde İngilizce Dil Seviyesi’ne sahip olmak ve bunu belgelemek.

4. Başvurulan tarihte 45 yaşından gün almamış olmak

Detayları birlikte inceleyelim:

PUANLAMA SİSTEMİ

Kalifiye Eleman Göçmenlik Programı, kişinin sahip olduğu niteliklere (meslek, İngilizce seviyesi, iş tecrübesi, yaş…) göre belli puanlamalar yapılması üzere hazırlanmış özel bir “PUAN SİSTEMİ” üzerine kurulmuştur. Avustralya Hükümetinin belirlemiş olduğu “baraj puan” ‘a ulaşan aday göçmene KALİFİYE GÖÇMENLİK VİZESİ için ÖN BAŞVURU hakkı doğar.

Avustralya Göçmenlik Bakanlığının 2020 yılı itibariyle belirlemiş olduğu “baraj puan” 65 olarak belirtilmiştir.

Not: Göçmenlik vizesinde başvuru önceliği puan sıralamasına göre yapılmaktadır.

KALİFİYE MESLEK LİSTESİ

Avustralya, kendi iş gücü kaynakları ile istihdam açığını kapatamayacağı meslek gruplarını her yıl tespit eder. İhtiyaç doğrultusunda bir meslekler listesi yayınlar. Başvurunuzu yapabilmeniz için bu mesleklerden birine sahip olmanız gerekmektedir.

2022 yılı için açıklanan “Güncel” göçmenlik meslek listesine bu linkten ulaşabilirsiniz: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list

İSTENİLEN SEVİYEDE İNGİLİZCE BİLMEK VE BELGELEMEK

Avustralya’ya göçmenlik vizesine başvurmak için kabul gören dil seviye belirleme sınavları IELTS (International English Language Test System) , TOEFL IBT (Test of English Language as a Foreign Language Internet Based) , OET (Occupational English Test),  CAE (Cambridge C1 Advance Test) ve PTE Akademik (Pearson Test of English Academic) olarak belirlenmiştir. Bu sınavlardan herhangi birinden yeterli puanı almış olma şartı bulunmaktadır.

Dil seviyesi için gerekli minimum puanlamalar şu şekildedir.

https://www.avustralyadayasam.com/upload/data/images/avustralya_ingilizce_dil_seviyesi_puan.jpg
45 YAŞININ ALTINDA OLMAK:

Başvuru sahibinin başvurduğu tarihten itibaren 45 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.

 Aday göçmenlik başvuru hakkına sahip olabilmesi için bu 4 önemli kriterin tamamını yerine getirmesi gerekmektedir. Tüm kriterleri sağlayan aday 3 Ana Kategoride değerlendirilir. “Kalifiye Göçmenlik Vizeleri” türlerinden kendine uygun olana başvurmaya hak kazanır.

1-BAĞIMSIZ KALİFİYE GÖÇMENLİK VİZESİ (Sub 189)

Bağımsız Kalifiye Göçmenlik Vizesine başvurmak isteyen aday göçmenin, her yıl Avustralya hükümeti tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda belirleyip ilan ettiği Meslekler Listesinde (Medium and Long Term Strategic Skill List) belirtilen bir mesleğe sahip olması gerekmektedir.

2-EYALET SPONSORLUKLARI (sub 190)

Eğer sahip olduğunuz meslek ‘Short Term Skilled Occupation’ meslek listesinde bulunan bir meslek ise bağımsız vizeye başvuru yapma şansınız yoktur. Bu durumda mutlaka bir eyalet sponsorluğu vizesine başvuru yapmalısınız. Vize başvurusu kabul edilen göçmen aday 2 yıl boyunca zorunlu olarak sponsor eyalette yaşamalıdır.

3- BÖLGE/EYALETLERİN VEYA BELİRLİ BÖLGELERDE YAŞAYAN AVUSTRALYALI AKRABALARIN SPONSORLUĞUNDA BAŞVURULAN GÖÇMENLİK VİZELERİ (Sub 491)

Avustralya hükümeti tarafından, nüfus yoğunluğu az olan ve ekonomik olarak gelişmesi istenilen bölgelere göre belirlediği göçmenlik programıdır.  Bu bölgelere ‘Regional Area’ denilmektedir. İş gücü eksikliği olan mesleklerden birine sahip olan adaya bölge yönetimi veya o bölgede yaşayan akrabası sponsor olabilir.

Bu vizeler geçici vizeler olmakla birlikte daimi vizeye geçiş için sponsor olan bölgede en az 3 yıl yaşamanız ve çalışmanız gerekir. Bölgelerin göçmenlik kriter değerleri değişiklik gösterebilmektedir.

Avustralya için diğer vize çeşitlerine internet sitemizin vizeler sayfasından ve youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top